dr. Veres Gábor bőrgyógyász főorvos oldala

atopiás ekcéma

Nemcsak piciknél, hanem elvileg bármely életkorban kialakulhat, a betegek
döntő többsége mégis gyerek vagy fiatal.

Napjaink legfontosabb ekcéma-formája, több okból:
nagyon gyakori; általában az annyira óvott csecsemőknél kezdődik;
illetve erősen viszket, így sok szenvedést, álmatlan éjszakát okoz a piciknek
és a szülőknek egyaránt.

Bármely testtájat érinthet, de kicsiknél az arcon és testen, nagyobbaknál a hajlatokban, nyakon, arcon, kézen a leggyakoribb.

Tünetek:

Először viszkető gyulladás, nedvedzés, pörkök, hólyagocskák,
majd száraz, hámló, kivakart, megvastagodott bőr jellemzi.

Súlyossága változó: van olyan gyerek, akinél minimális tünetek vannak
(pl. fogzáskor az arcon) és másik végletként: az egész bőrfelszín egyetlen gyulladt, száraz, kivakart terület.

Oka:

  • Elsősorban genetikai:

-          Családi hajlam: Az ilyen gyermek szülei között általában allergiás betegségeket találunk, pl. asztma, szénanátha vagy pont az atopiás ekcéma. Sokszor látom, hogy súlyos atopiás betegem anyukájánál kézekcéma áll fenn és elmondja, hogy kiskorában ő is atopiás ekcémás volt.

-          Bőradottságok: Az atopiás gyerekek bőre száraz, főleg télen, alacsony a viszketési ingerküszöb is. Általában fehér bőrűek. Bőrük immunrendszere is sokkal gyengébb, ezért hajlamosak a fertőző bőrbetegségekre, pl. kiterjedt uszodai szemölcsökre, elfertőződésre.

  • A genetikai háttérre környezeti tényezők rakódnak:

-          Ételallergia csecsemőknél a legfontosabb, de 3 éves korig lehet számolni vele, ezért bizonyos ételek (pl. tehéntej, tojás, csokoládé) 3 éves korig nem adhatók.

-          Légúti allergiák: legfontosabb a házipor-atka szerepe. Ezért atopiás beteg szobájában szőnyeg, padlószőnyeg, falvédő nem tartható és szinte naponta porszívózni kell. Az állatszőrök is sokszor felelősek: ilyen beteg környezetében kutya, macska nem lehet.

-          Mikrobák: szinte minden atopiás beteg bőrén káros baktérium-kolónia telepszik meg, mely a tüneteket fenntartja. Mint említettem, vírus-fertőzésekre is hajlamosabbak.

Lefolyás, a betegek sorsa:

Régebben azt gondoltuk, kinőhető, de ma már tudjuk, hogy a legtöbb esetben legalább minimális tünet (a száraz, érzékeny bőr, vagy pl. télen vagy takarításkor kézekcéma) az egész életen át fennmarad.

Nem mindegy azonban, hogy milyen állapotban van tartósan a beteg. Jó kivizsgálás, kezelés és a páciens és/vagy szülők együttműködése esetén tünetmentesen vagy minimális tünetekkel élheti életét, kínzó viszketés nélkül.